top of page
בעיות שתרגול היוגה יכול לעורר
 

יוגה היא לכלום. כולם מתרגלים יוגה: מהר יותר, חזק יותר, עמוק יותר, מדיטטיבי יותר נכון יותר… לאן אנו הולכים?


יש בדיחה המספרת על פוליטקאי שיצא משדה התעופה כשהוא ממהר מאוד לפגישה. הוא תפס את המונית הראשונה ואמר לנהג: “בבקשה במהירות שיא”. לאחר שהתרווח נזכר שלא אמר לנהג את היעד. ככשאל את הנהג, הנהג ענה: איני יודע לאן אני נוסע אבל אני נוסע הכי מהר שאני יכול.


הבנת מטרת התרגול והיכולת להתאים את התרגול היא בבסיס ההוראה של היוגה. תרגול היוגה רחוק מלהיות תרגול איזוטרי שמטרתו להגיע להארה. לכולנו יעדים קטנים יותר כמו להיות מאוזן, מרוכז, שלו, חזק, מדויק ועוד.


א.ג. מוהן המורה שלי, אמר פעם: תרגול היוגה יכול להזיק. אלו שניזוקים מתרגול היוגה הם לא התלמידים המגיעים לסטודיו פעם בשבוע אלא המורים ליוגה המתרגלים באופן קבוע ואינטינסיבי. יהיו שיטענו כי מי שעושה נפגע, זה נכון במקרים של ספורטאים או רקדנים שמטרתם היא ההישג או האסטטיקה. אבל שמדובר בתרגול שהסמל שלו הוא בריאות, בריאות פיזית ונפשית הדבר לא מתקבל על הדעת.


ריכזתי מספר נקודות שלפי דעתי כדאי לתת עליהם את הדעת כמתרגלי יוגה וכמורי יוגה.

1. חשוב להתחיל לתרגל (בהדרגה), חשוב להפסיק לתרגל בצורה חכמה.
היוגה לעיתים מתורגלת כספורט, אך לא כל מתרגלי היוגה בעלי טבע של ספורטאים. תרגול אינטנסיבי חשוב שיבנה בהדרגה. לאחר שהגוף מתרגל לסטנדרט מסויים חשוב שהפסקת התרגול תיהיה מבוקרת. הרבה פתולוגיות שייכות לספורטאים לשעבר.

2. לא לעורר שדים או כמו במחשבים: “אם זה עובד על תגעו בזה”.
לא כולנו מושלמים. לגוף יש חכמה משלו ולפעמים הוא מוצא דרכים לעקוף מגבלות מסויימות, למשל אישה מבוגרת עם בעיות בירכיים יכולה לתרגל את תנוחות הישיבה בישיבה על כיסא, אולי לא כדאי להגמיש לה את המפרקים על מנת שתצליח לשבת כמו בספרים. על מנת לא לעורר שדים צריך להיות מאוד קשובים להתנגדויות שהגוף מאותות לנו בנשימה, בכאב, בהתנגדות מנטלית, ובדופק.

3. שימוש לא נכון בנשימה או באוג’אי יכול להוביל למאמץ מיותר.
הנשימה היא כה משמעותית בתרגול היוגה מאחר והיא מהווה גשר בין תנועה רצונית לתנועה אי רצונית. אנו יכולים לשלוט על תנועת הנשימה וקצב הנשימה עד גבול מסוים. הרגלי נשימה יכולים לתת ביטוי למבנה הגוף ואופן היציבה. כשלוקחים את היכולת הנשימתית אל הקצה יכולים ליצור מתח, בעיות לב, לחצים באוזניים ועוד. חשוב לאפשר לנשימה להדירך אותנו ולהיות מדוייקים בקצב ובאינטנסיביות.

4. לשמור על איזון בין כוח וגמישות לכל אורך הגוף.
יצירת גמישות יתר באזור בגוף או במפרק תגרור חוסר גמישות ונוקשות באזורים סמוכים. מקומות אלו יכולים להיות נקודות תורפה. כיצד נדע? כדאי להעזר בהתבוננות מהצד של חבר או מורה אחר.

5. לתת את הדעת שלא יתפתחו בעיות פיזיולוגיות שונות כמו: שלשולים, אי קבלת מחזור, יצירת תלות בתרגול על מנת לקיים צרכים בסיסים ועוד.
מאחר ולתרגול היוגה ישנה השפעה מצויינת על מערכות שונות בגוף. חשוב גם לתת את הדעת ולשנות, אם צריך, אם נוצר שינוי המוציא מאיזון. למשל פיתולים עמוקים יכולים לעזור לאדם הסובל מעצירות אבל אדם אחר, אם יתרגל את אסנה זו באינטנסיביות יכול להגיע למצב של שילשולים.

6. יצירת בעיות א-סימטריות בגוף.
אחת המנטרות הראשונות בתרגול היוגה היא “גב חזק גמיש וסימטרי”. לפעמים התרגול חייב להיות מותאם אישית על מנת לתקן או למנוע החמרה של מנחים א-סימטרים של המתרגל. לעיתים חוסר זהירות יצור תחילה של תהליך א-סימטרי בגוף.

7. בעיות בירכיים כתוצאה מישיבה מרובה.
“no pain no gain“ – לא תקף. הכאב הוא כלי חשוב לתקשורת ביננו לבין עצמנו. תמיד אפשר למצוא וריאציה אחרת לישיבה או להשגת מטרה אחרת ללא כאב.

8. התאמת הגונה המתאימה לפעילות הבאה לאחר התרגול.
לרובנו יש רג’ס מנטלי, לתרגול היוגה יש השפעה מנטלית מבורכת. יחד עם זאת חשוב שהמתרגל יהיה מוכן לפעילות הבאה שלו משך היום: שינה, יום עבודה אינטנסיבי או שיחה חשובה. חוסרת תשומת לב יכול לגרור לעירונות שאינה במקומה, עייפות ייתר, ישנוניות, רעב לא סביר ועוד.

9. בכי, או הצפה רגשית לא מבוקרת.
כשהתרגול מאוד עמוק יכולים לצוץ ממעגל ה”ווסנות” (משקעים) מצבים רגשיים שונים. חשוב שתיהיה למתרגל מספיק תמיכה להתמודד עם מצבים אלו או לא להגיע אל מצבים קיצוניים. למשל למתרגל מתחיל לא כדאי לצאת לסוף שבוע מרוכז של מדיטציה עמוקה אם הוא ידוע כאדם רגיש.

יהיו אלו שיטענו כי מי שעושה נפגע, ככלל. ואם מתעורר כאב זה לטובה וירידה היא לצורך עליה, אין הוכחות לכאן או לכאן. יוגה הוא מדע שעוסק קודם כל במודעות. מודעות לגוף, לנשימה, לרגשות, לכאבים … – כהשמודעות עולה תבוא התובנה אם מה שאני עושה מועיל והכוונה מועיל לאורך זמן.

רוח זו של התבוננות על תרגול היוגה ספגתי בעשרים השנים האחרונות בהן אני תלמידה של א.ג. מוהן ואינדרה מוהן. אחד הנקודות המרכזיות בלימוד הוא לשאול את כלשאלות הWH. להיות בהירים וברורים.

​ולזכור שהתרגול הוא עבורכם.

Have fun

bottom of page