top of page

יוגה הריון לידה

שיעורי יוגה לנשים בהריון

שיעורים הניתנים על בסיס אישי. השיעורים מורכבים מתרגול פיזי, הדרכה לתרגול בבית והדרכה על תנועה ונשימה בכלל בזמן ההיריון, לקראת הלידה אני ממליצה למפגש חד פעמי עם הבעלים בנושא הלידה.

הלימודים מלווים בחוברת “יוגה הריון ולידה” שכתבתי במהלך הריוני השני.

הקדמה

יוגה היא כלי חשוב לחיים. במסורת הוודית היוגה מציעה תשובה לשאלה הרחבה, מדוע האדם סובל? למה? ומה אפשר לעשות על מנת ליצור שינוי.

התשובה, מקורה בהבנה שבכל סיטואציה אליה אנו נקלעים, לא משנה כמה היא חמורה או זוהרת, הדבר המשמעותי הוא המצב הנפשי הנוצר בעטיה. היוגה היא חקירה, התבוננות והסקת מסקנות מכל המרכיבים הסובבים אותנו: הגוף, הנשימה, התזונה, היחסים בינינו לבין החברה שסובבת אותנו, הטבע שסביבנו, ההרגלים שלנו, התשוקות שלנו. ע”י הבנה של מערכת הגומלין בין כל המרכיבים האלה אפשר ליצור שינוי וזו האומנות שהיוגה מציעה. זה נשמע פשוט, אך:

    זה לא כל כך פשוט להיות פשוט.

מה בין זה לנשים בהריון?

ההיריון, היא תקופה מאוד “קיצונית” של הגוף והנפש, הוא זמן שממילא ההריונית מחוברת לעצמה, לתחושות פיזיות לרגשות ומחשבות. זו תקופה מיוחדת בחיים המהווה פסק זמן בין שתי תקופות: לפני ואחרי. בזמן ההיריון יש התכנסות פנימה. ההתבוננות על הסביבה החיצונית מחד ופנימה מאידך היא עמוקה ו\או שונה מההתבוננות בדרך כלל. זהו זמן מיוחד בו בנשים מאוד מחוברת לעצמן, לרגשותיהן ולרצונן. לפעמים ההתחברות באה דווקא ממקומות לא טובים, מתחושות פיזיות לא נעימות, פחדים ועוד. אבל מתעוררת מודעות וזה זמן טוב לנצל את המודעות שמתעוררת לשם שינוי וצמיחה, למטרות חיוביות. זה זמן טוב להתחיל לתרגל.

למרות שהעיסוק ביוגה בעיקרו רוחני, ישנם צדדים מאוד פרקטים. עוד לפני שמדברים על מדיטציה ופילוסופיה, היוגה עונה על בעיות שמתעוררות בזמן ההריון: בחילות, כאבי גב, קוצר נשימה, עייפות, צרבות, רגליים כבדות, הכנת הגוף והנשימה לקראת הלידה, כיצד להקל על מכאובים בלידה ובהנקות הראשונות ועוד.


מטרות תרגול היוגה בתקופת ההריון (מעבר ליתרונות בזמן רגיל):
  •     לפתח יכולת הרגעה עצמית ע”י הרפיה ונשימה.

  •     להכין את הגוף לקראת המשקל הכבד הנוסף.

  •     העזרות בתרגילים פשוטים ביותר העוזרים בחיזוק ובהגמשת הגב, על מנת לא להסב נזק בתקופה מיוחדת זו.

  •     הגמשת אגן הירכיים לקראת הלידה.

  •     קירור הגוף ע”י טכניקות נשימה ותזונה.

  •     הכנת הגוף לקראת שלבים מאוחרים יותר של ההריון בהם יש קשי נשימה.

  •     הכנה ללידה מהפן הפיזי והרגשי.

  •     רכישת כלים שיעזרו לנו מיד לאחר הלידה.

התחברות לתרגול

בכל מקום כתוב שכדאי לאכול טוב, לנוח, להיות רגועות בתקופת ההיריון. השורש של היוגה הוא השימוש בהגיון בריא, אבל לא רק להבין אלא גם לעשות. תרגול היוגה מאפשר לך להגיע למנוחה ולהרפיה מתוך תנועה שיכולה להיות אפילו אינטנסיבית לגוף. התרגול עצמו הוא כמעט מדיטטיבי, אבל יחד עם זאת ותוך כדי שימוש בתנועות מאוד פשוטות הוא שומר על הגוף שלא ייחלש, על הגב שיהיה חזק וגמיש, ובעיקר נותן מרגוע.​

עוד לפני שמדברים על מה לעשות מדברים על איך לעשות. ההיכרות עם כלי הנשימה וההתבוננות בה היא מתנה לכל החיים וניתן להנות מהשימוש בה בכל תקופת ההיריון והשיא הוא בלידה. למשל במקרים של צירים מדומים, שמירת הריון, צרבות חוסר שקט ועוד.


הלידה – במה היוגה יכולה לעזור ללידה.

היוגה יכולה לעזור ללידה בשני היבטים עיקריים: האחד, הוא הצד המנטלי, בניית חוסן פנימי ויכולת התמודדות עם כאבים. השני, הוא הצד הפיזי, הקלה על הכאבים. העבודה המנטלית והפיזית בלידה דורשת התחברות לידע ולטכניקות שתורגלו ונרכשו במהלך ההריון או לפניו.

עוד בתקופת ההיריון אנו מכינות את הגוף לקראת הלידה. באמצעות היוגה אנו מגמישות את אזור האגן, לומדות להכיר תנוחות ותנועות שונות שיעזרו לנו בהתמודדות עם הכאבים ובעיקר הופכות את הנשימה לכלי ספונטני שיעמוד לרשותנו. ככל שתרגול היוגה (הפיזי והמנטלי) הופך להיות מוכר, את מאמצת לך כלים שיעזרו לך בלידה. והכלים הם:

הנשימה – בטכניקות שונות.
התנועה – תנוחות ותנועות לזמן הצירים.
מחשבה – ע”י דימויים ו\או יצירת עוגן שיחבר אותך למקום חיובי ברגעים קשים.

למעשה שלושת “כלים” אלו: נשימה ,תנועה ומחשבה (mind) עומדים בבסיסה של היוגה. היוגה חוקרת את הקשר בין שלושת המרכיבים הללו על מנת להגיע ולשמור על איזון טוב יותר בחיים. הלידה היא אחד מרגעי השיא של ההתחברות עם הטבע לכן כלים אלו באים לעזרה למרות שבכתבים של היוגה אין התייחסות לתרגול בזמן הלידה אלא רק לתרגול בתקופת ההיריון.


התרגול לאחר הלידה.

התרגול לאחר הלידה נבנה בהדרגה. הוא מתחיל כחמישה ימים לאחר הלידה. תרגול זה הוא אישי ולתלמידות המכירות את דרך עבודתי אפשר להעבירו אפילו בטלפון.


מכתב של תלמידה שתרגלה יוגה בזמן הריונה:

    כשהיית בחודש השישי להריוני השני הצטרפתי לשיעורי יוגה אצל תמר. לא היה לי ניסיון קודם ביוגה, והתייחסתי ליוגה כאל “התעמלות מתונה”, שתתאים למצבי. מהר הרגשתי שהיוגה נותנת לי יותר מכך.
    השיעורים, בקבוצה קטנה, התמקדו בצרכים מיוחדים של ההריון והלידה. הגעתי ללידה כשברשותי מאגר תרגילים, תנוחות ומיומנויות נשימה שתרגלנו בשיעורים. במהלך הלידה נעזרתי בהם רבות ומצאתי אותם יעילים ביותר. בניגוד ללידה הראשונה, לידה זו היתה טבעית לגמרי, מעורבותי בתהליך היתה גדולה. גם אחרי הלידה השתמשתי בנשימות במצבי כאב, עייפות או חרדה. הן הפכו “כלי לחיים” עבורי, כלי זמין ופשוט, שעומד לרשותי תמיד ובכל מצב. חווית הלידה שלי היתה של אחריות וחוזק, ואני מייחסת ליוגה חלק ניכר מזה.
    (אם לשניים , מרפאה בעיסוק)

 

​ליצירת קשר: 054-6485871

bottom of page